Fregatt Diáklap

Újdonság (Thu Jun 1 21:28:36 CEST 2000): Milyen szoftverrel készültek a Fregattok? előzetes, félig kész változat

Újdonság (Thu Jun 1 21:28:36 CEST 2000): Impresszum-szerű metainformáció az eddig megjelent számokról

Újdonság (Thu Jun 1 21:28:36 CEST 2000): Teljes tartalomjegyzék az eddig megjelent számokról, igen kezdetleges formában, de tartalmilag kifogástalanul

Újdonság: feltettem 3 db, 2000-ben megjelent számot.

1999. január 1999. február--március 1999. április 1999. május 1999. június 1999. október--november 2000. március 2000. május 2000. május, melléklet Diáklap-válogatás Mit várjon...

A Fregatt Diáklap a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban jelent meg két és fél éven keresztül: 1998 januárjától 2000 májusáig, javarészt a 2000-ben érettségizett A osztály munkájaként. Ezen az oldalon az alábbiakat találod meg, ha kész lesz:

Ha majd elkészül ez a honlap (remélem, még 2000 júniusa előtt), fent lesz az 1999--2000-ben megjelent összes Fregatt. Már most is fent van néhány, ezek közül válogathatsz. Ha nem tudod elolvasni őket, kattints ide.

Figyelem! Ha a ki akarod nyomtatni a Fregattot, akkor az egyik elforgatott változatot töltsd le, ha pedig a képernyőn akarod olvasgatni, akkor az egyik nem elforgatottat. Ha másképp teszel, akkor a saját élvezetedet csökkented. Az első letöltés után meglátod... Én figyelmeztettelek.

Ha tanácstalan vagy, hogy melyik számot töltsd le, akkor az 1999. májusit és a 2000. májusit javasolom. (Szerintem azok lettek a legjobbak.)

A Fregattok megtekintése és kinyomtatása

A Fregattokat -- számos, később részletezett okból -- PDF formátumban tettem fel a webre. Ettől nem kell megijedni, hanem le kell tölteni (szintén a web-ről) egy olyan programot, ami képes a PDF-eket megmutatni és nyomtatni, majd ezzel a programmal kell nekiugrani az olvasásnak.

Szerencsés esetben, ha kattansz a fenti újságok egyikére, a letöltés után magától bejön az Acrobat Reader (a PDF-nézegető program). Ha nem, akkor próbáld meg Netscape-ben és Explorer-ben is behozni a weboldalt. Ha még így sem megy, akkor nincs Acrobat Reader a gépeden, tehát le kell töltened és fel kell raknod. Ez Windoze (95, 98, NT, Milennium) alatt (tudod: Start menü, tálca, mindenhol ikonok, fehér egér, felhős képernyővel indul) igen egyszerű:

ide kattanva töltsd le a Windoze-os Acrobat Reader 4.0-t, majd a lejött .exe-t indítsd el. A Start menüben ezután a Programok/ Adobe Acrobat/ Acrobat Reader-t válaszd.

Mac, Linux és más UNIX rendszerekhez (ha nem tudod mi ez, akkor a te rendszered valószínűleg nem olyan) is van Acrobat Reader (acroread), éhhez érdemes körülnézned a gyártó honlapján.

A képernyőn való olvasgatáshoz az újságok ,,képekkel'' változatát érdemes letölteni, vagy ha ez túl lassan jönne, akkor a ,,képtelenül''-t. Az Acrobat Reader View menüjéből kattanj a Full screen-re, hogy a teljes képernyőt a Fregatt egy-egy lapja töltse be. Ha túl kicsik a betűk, és nem látod őket, nyomj Esc-t, majd a View menüből válaszd a Fit visible menüpontot.

Nyomtatás. Acrobat Reader-ből is lehet nyomtatni. Ehhez az újság ,,elforgatva'' változatát töltsd le, és a File menüből válaszd a Print-et. Ahhoz, hogy végül összetűzhesd a lapokat, először a páratlan oldalakat nyomtasd ki, helyezd vissza a kijött lapokat a nyomtatóba (alkalmasan...), majd jöhetnek a páros oldalak.

UNIX alatt van egy sokkal jobb megoldás a nyomtatásra (sokkal szebb, mondhatni gyönyörű és pontos) lesz a végeredmény, de érteni kell hozzá: a Ghostscript (gs) nevű programmal kell megetetni a PDF-et, valahogy így:

	gs -h # megmutatja, hogy milyen nyomtatókat támogat (pl. ljet4)
	gs -sPaperSize=A4 be.pdf # képernyő megjelenítés. Ez ronda.
	gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=ljet4 -sOutputFile=ki.prn -sPaperSize=A4 be.pdf
	lpr ki.prn
	rm ki.prn

Írhatsz levelet is, de a legjobb, ha bedobod a büfével szemben levő Palackpostába.